„Poți ține cu post doar cu preparate raw vegan. Sunt sațioase și sănătoase și nu mai ești nevoit să consumi cartofi în exces, covrigi, tot felul de făinoase, margarină sau pateuri vegetale pline de aditivi.
Ca mic dejun, prânz, cină sau gustare între mese, vă recomand budinca de chia, hummus raw, pizza raw, milkshake de banane, salată crocantă, lapte de migdale sau ciocolată caldă raw. Ingredientele, inclusiv superalimentele, sunt ușor de găsit și pot fi cumpărate din plafar și magazine specifice”, spune experta în preparate raw vegane Carmen Negoiță. Iată rețetele pe care le recomandă.
1. Lapte de migdale
Luăm 200 de grame de migdale și le lăsăm la hidratat în apă timp de câteva ore. Apoi, le punem în blender, adaugăm 1,5 litri de apă filtrată și mixăm timp de 30 de secunde. Strecurăm apoi totul printr-un săculeț și laptele de migdale e gata!. Îl punem la rece și îl putem folosi în locul celui de proveniență animală. Dacă dorim să îi oferim un alt gust, putem adăuga pudră de vanilie sau cacao.
2. Budinca de chia
Amestecăm semințele de chia cu lapte de cocos sau de migdale, presărăm apoi, dacă dorim, scorțișoară, vanilie sau maca și lucuma. Amestecăm apoi cu mure sau afine. Când este gata, așezăm într-un pahar sau într-un bol, iar deasupra putem pune nuci, migdale, fructe de pădure proaspete.
3.Pizza raw fara gluten
Pizza raw este realizată doar din ingrediente de origine vegetală, fără a fi gătită la temperaturi înalte. Blatul îl putem face omogenizând fulgii de ovăz, mixul de semințe și ardeii. Această compoziție se introduce în deshidrator. Întindem apoi pe blat branza de caju, cubulețele de avocado, de roșii, măslinele și germenii de grâu. așa obținem cea mai delicioasă și mai sănătoasă pizza, numai bună pentru perioada Postului.
Carmen Negoiță
4. Milkshake de banane
Pentru milkshake, avem nevoie de o banană, 350 ml lapte de migdale, o mână de caju, o linguriță rasă de maca, o jumătate de linguriță de lucuma, un vârf de cuțit de pudră de vanilie, un vârf de scorțișoară. Totul se amestecă într-un blender timp de 1 minut.
4.Hummus raw
Pentru a prepara hummus raw, avem nevoie de 200 g naut fiert, 100 g ardei copt, 1 linguriță de ulei de măsline (presat la rece), dacă vrem să aibă o aromă de neuitat, o linguriță de 1 ulei de in cu rodie. Se mai pot pune și doi căței de usturoi, sare de Himalaya și puțină apă, cât să se lege, nu multă pentru a nu deveni apoasă. Se amestecă în blender.
5.Salata detoxifiantă
Salata crunchy este delicioasă, dar are și proprietăți detoxifiante. O putem realiza din salată verde, varză roșie, morcov, ceapă, avocado, pește, sos din iaurt bio, puțin ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și migdale hidratate în apă.
6.Ciocolată caldă raw
Dacă ne este poftă de ceva dulce, în special de ciocolată, putem face varianta raw a acesteia, care nu conține lapte de origine animală. Amestecăm în blender lapte de migdale cu alune, puțină cacao raw combinată cu pudră de roșcove, miere, lucuma și maca. Pentru a fi raw, nu o încălziți la mai mult de 40 grade.